ιδιότητες goji berry

Το γκότζι μπέρρυ (goji berry η wolfberry) έχει πολλές θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες για αυτό θεωρείται υπερτροφή (superfood).
Μπορεί να προμηθεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό με την απαραίτητη ενεργεία έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις καθημερινές του ανάγκες ακόμα και σε συνθήκες στρες.
Γενικά, το goji αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Σύμφωνα με ανθρώπους που πρόσθεσαν τα μούρα γκότζι στην καθημερινή διατροφή τους, είναι το μυστικό της μακροζωίας.
Η πιο γνωστή περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έχει αναφερθεί είναι η ζωή του Li Qing Yuen. Ο φημισμένος Li Qing Yuen που κατανάλωνε τα Goji Berries καθημερινά έφυγε από την ζωή σε ηλικία 252 χρόνων(1678-1939).
Άνθρωποι που κατοικούν σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, όπου καλλιεργείτε το φυτό γκότζι αλλά και γίνεται χρήση του συστηματικά, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.

Το Goji μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνάται μόνο αν αλληλεπιδρά με αντιπηκτικά φάρμακα 
Μια ημερήσια δόση των 10-30 γραμμαρίων φρούτων Goji Βerries αρκεί για να μας προσφέρει γενική ευεξία.

ημερήσια δόση goji berry

Το Γκότζι Μπέρρι είναι μια φυσική πηγή νεότητας.
Η μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (10 φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί) αλλά και η περιεκτικότητα σε αμινοξέα και μέταλλα, βοηθούν σημαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων.

Τα Goji Berry είναι φυσική τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
(ORAC - μέθοδος μέτρησης ικανότητας απορρόφησης ελευθέρων ριζών)
Δείτε την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές μονάδες ORAC συγκριτικά με κάποια άλλα φρούτα:
• το πορτοκάλι - 750 μονάδες αντιοξειδωτικά,
• το σπανάκι - 1.260 μονάδες αντιοξειδωτικά,
• το μύρτιλο-blueberry - 2.400 μονάδες αντιοξειδωτικά,
• το κράνμπερυ-cranberry - 1.750 μονάδες αντιοξειδωτικά,
• το ρόδι - 3.307 μονάδες αντιοξειδωτικά
• το GOJI BERRY - 25.300 μονάδες αντιοξειδωτικά.
Για αυτό το Goji berry θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό.

Το Γκότζι μπέρρι βοηθάει πάρα πολύ την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, διότι μειώνει τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πολλές ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη, αλτσχάιμερ, πάρκινσον,νευρολογικές ασθένειες, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.
Τα μούρα goji berries αυξάνουν την παραγωγή τεστοστερόνης ανεβάζοντας την λίμπιντο και στα δύο φύλα.
Τα Goji είναι πλούσια πηγή θειαμίνης, που βελτιώνει τη διάθεση, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και σε μαγνήσιο που μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθούμε και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Σε αρκετές ομάδες μελέτης και έρευνας με ηλικιωμένους ανθρώπους που κατανάλωναν τον καρπό goji berry μια φορά την ημέρα για 3 εβδομάδες, παρατηρήθηκαν πολλά ευεργετικά αποτελέσματα και στο 67% ασθενών οι λειτουργίες των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους τριπλασιάστηκαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν μια αύξηση της αισιοδοξίας και των πνευματικών τους δυνάμεων, το 95% των ασθενών κοιμόταν καλύτερα και το 35% των ασθενών ανέκτησαν πλήρως τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Τα γκότζι μπέρι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών.
Ο καρπός του Goji περιέχει:
-18 αμινοξέα ( περισσότερα δηλαδή από την γυρη των μελισσών),
-21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο,φώσφορο,κάλιο,
-βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6),
-Β-καροτίνη (περισσότερη και από το καρότο),
-σίδηρο (11 mg ανά 100 γραμμάρια δηλαδή περισσότερο από το σπανάκι),
-βιταμίνη E, η οποία σπάνια βρίσκεται στα φρούτα,
-βιταμίνη C (500 φορές περισσότερη από τα πορτοκάλια -ανά μονάδα βάρους),
-πρωτείνη 13%, που είναι καταπληκτικό για ένα φρούτο,
-ωφέλιμα λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας,
-πολλούς υδατάνθρακες,
-φυτοθρεπτικά συστατικά όπως πολυσακχαρίτες, βηταΐνη, φυσαλίνη, σεσκιτερπενοειδή, σολαβετιβόνη, Β-σιτοστερόλη.

Θεραπευτικές ιδιότητες του GOJI BERRY:

Μια από τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού Goji Berry είναι το όφελος στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, όπως είναι το έλκος, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η δυσκοιλιότητα. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών με τους πολυσακχαρίτες βοηθά την φυσική ανάπτυξη των προβιοτικών του οργανισμού μας.
Επίσης οι πολυσακχαρίτες ρυθμίζουν τα αντισώματα και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη γήρανση και αποτρέπουν μεταλλάξεις του DNA.

Το Goji Berry ενισχύει το μεταβολισμό. Το λινελαικό οξύ, βασικό ωφέλιμο λιπαρό,είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μείωση του λίπους, αύξηση της μυικής μάζας, ικανοποιητική ενέργεια και μυική αντοχή.

Το Goji Berry χάρη στην περιεκτικότητά σε αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και τα επίπεδά της στο αίμα.

Η βηταΐνη προστατεύει το DNA, αυξάνει την παραγωγή χολής στο συκώτι, ηρεμεί τα νεύρα, βελτιώνει την μνήμη, συμβάλλει στην αύξηση των μυών, αποτρέπει ασθένειες του συκωτιού, και αποτοξινώνει το συκώτι.
Η φυσαλίνη, αντικαρκινογόνα, αποτρέπει την εμφάνιση λευχαιμίας, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και θεραπεύει την ηπατίτιδα Β.
Η σολαβετιβόνη είναι μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο.
Η σεσκιτερπενοειδή, εκκριταγωγός της αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης, αντιμετωπίζει τον καρκίνο του τραχήλου, τα προβλήματα από την εμμηνόπαυση, ενώ ενισχύει την καρδιά και βοηθά στα προβλήματα πίεσης.