Σχιζάνδρα - Schizandra

Η Schizandra είναι γνωστή  σε  όλο  τον κόσμο με πολλά ονόματα, πιο δημοφιλή από τα οποία είναι:  Wu Wei Zi -καρπός των πέντε γεύσεων. Η  φλούδα του καρπού είναι γλυκιά, πολτός - ξινός, σπόρος - πικρός και στυφός, και η  θεραπευτική  σκόνη από τους σπόρους κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης γίνεται αλμυρή.
Υπάρχει, επίσης, με τις ονομασίες: Schizandra chinensis , O Mi Cha, Shizandra, Magnolia wine.

Ο καρπός του φυτού Σχιζάντρα  ανήκει σε μια ομάδα από βότανα, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Από τις πρώτες δυναστείες είχε μεγάλη αξία λόγω της δυνατότητας να παρατείνει μια υγιής και νεανική εμφάνιση. Οι Κινέζοι λένε ότι εντός 100 ημερών χρήσης Wu Wei Zi, το αίμα καθαρίζεται, επιστρέφει μια νεανική εμφάνιση και η βελτίωση της όρασης. Και όλα αυτά χάρη στην ειδική επιρροή την Schizandrας για αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του ήπατος (σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, το συκώτι συνδέεται με τη γήρανση).

Schizandra

Η Schizandra είναι ένα μεγάλο αναρριχώμενο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Schizandraceae και Magnoliaceae. Είναι ανθεκτικό στον παγετό πάνω από -30 βαθμούς και φτάνει σε ύψος περίπου 12 μέτρων. Εμφανίζεται σε πολλές περιοχές της Κίνας, Κορέα, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας.

Schizandra chinensis

Τα άνθη της Schizandraς είναι μικρά, λευκά, μερικές φορές ροζ ή κρεμ, εμφανίζονται στο τέλος του του Μαΐου και αρχή του Ιουνίου (το ίδιο φυτό έχει και τα δύο: αρσενικά και θηλυκά άνθη).
Schizandra φέρει καρπούς από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα οποία είναι τσαμπιά με φωτεινά κόκκινα μούρα, με διάμετρο περίπου 6-8 mm (συνήθως ένα τσαμπί περιέχει 10-40 μούρα).

Wu Wei Zi χρησιμοποιείτε παραδοσιακά ως ένα σημαντικό τονωτικό βότανο για όλο το σώμα. Προσφέρει ενίσχυση και τόνωση σε πολλά διαφορετικά όργανα και ιδιαίτερα προστατεύει και αποτοξινώνει το συκώτι και αποτρέπει την προκαρκινικη δράση.
Τακτική κατανάλωση τσάι Schizandraς έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, αύξηση της ενέργειας και καλής διάθεσης, στη βελτίωση συγκέντρωσης και της μνήμης. Βελτιώνει την κυκλοφορία και προστατεύει την καρδιά.
 
Τσάι από τα αποξηραμένα μούρα της schizandras έχει υπέροχη, αρωματική γεύση. Σύμφωνα με μια παλιά κινέζικη συνταγή αφήνουμε να βράσουν 2-4 κουταλιές αποξηραμένα φρούτα σε 2 φλιτζάνια νερό και τα σιγοβράζουμε για ακόμα 12 λεπτά. Τα μούρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατ 'επανάληψη μέχρι να χάσουν το χρώμα και τη γεύση τους. Το αφέψημα αυτό μπορεί να φανεί πολύ δυνατό για μερικούς ανθρώπους .Τότε απλά το αραιώνουμε με βρασμένο νερό.
Δύο ή τρία ποτήρια την ημέρα αρκούν για την επίτευξη θεραπευτικού αποτελέσματος.

Magnolia wine

Wu Wei Zi θεωρείτε επίσης ως αποτελεσματικό σεξουαλικό τονωτικό, και στις γυναίκες και άνδρες, 5 ml του εκχυλίσματος σε ένα ποτήρι κρασί έχει ως αποτέλεσμα μια ευχάριστη χαλαρωτική διάθεση ......

Η Schizandra χρησιμοποιείτε στην παρασκευή βοτανοφαρμάκων, οποία παίζουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στον οργανισμό μας βοηθώντας την προσαρμογή στις αγχωτικές καταστάσεις, που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα . Με βοήθεια φαρμάκων αυτών το αναζωογονημένο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μας είναι σε θέση να ξεπεράσει πολλά προβλήματα υγείας.
Συχνά η Schizandra χρησιμοποιείται στη θέση του Ginseng, αλά και σε συνδυασμό μαζί του για την αύξηση της θεραπευτικής δράσης.
Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν το κόκκινο μούρο να περιέχει schizandrin, deoxyschizandrin, schisahnol, schizandrol, αιθέρια έλαια, βιταμίνες C και A. Πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα έδειξαν ότι οι δραστικές ουσίες αυτές είναι αποτελεσματικές στην θεραπεία του ίκτερος και της ηπατίτιδας. Ο διάσημος ειδικός βότανο-ιατρικής, καθηγητής James Duke συγγραφέας του "The Green Pharmacy" προβλέπει ότι Schizandra μπορεί σύντομα να γίνει το πιο αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο για τα προβλήματα με το ήπαρ.