Μύρτιλο - Blueberry

Το μύρτιλο είναι φυλλοβόλος θάμνος της οικογένειας Ericaceae, του γένους Vaccinium myrtillus. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 160-200 εκατοστά, ανάλογα την ποικιλία του. Προτιμά περιοχές με ηλιοφάνεια. Στην Ελλάδα όμως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι μεγαλώνει καλύτερα, προστατευμένο από τον ήλιο, με δίχτυ σκίασης.

μύρτιλο - blueberry

Το μύρτιλο είναι ανθεκτικό στο ψύχος, αφού μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες -28°C. Ορισμένες βόρειες ποικιλίες όπως η PATRIOT αντέχουν μέχρι και τους -40°C .
Για να έχουμε μια ικανοποιητική παραγωγή την επόμενη χρονιά ,όσον αφορά τις νότιες ποικιλίες όπως η STAR, πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 ώρες σε θερμοκρασία κάτω των 7°C κατά τη διάρκεια του χειμώνα( από 1 Νοεμβρίου έως και 28 Φεβρουαρίου). Για τις βόρειες ποικιλίες χρειάζεται 800 - 1000 ώρες ψύχους.
Το φυτό μπλούμπερι ανθοφορεί το Απρίλιο- Μάιο. Τα λουλούδια του είναι λευκορόδινου χρώματος και μοιάζουν με μικρές καμπανούλες. Ο καρπός του έχει σκούρο μπλέ χρώμα, είναι γλυκός, αρωματικός και τραγανός.

Διαβάστε επίσης:
ποικιλίες μύρτιλου

mirtilo

Τα μύρτιλα είναι εύγευστα φρούτα και έχουν υψηλή θρεπτική αξία.
Είναι πλούσια σε σάκχαρα, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη, βιταμίνες.
Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ως επιδόρπιο φρούτων, αλλά είναι κατάλληλα και για την μαγειρική ή την παρασκευή μαρμελάδων, γλυκών και χυμών.

Με τα φύλλα μύρτιλου μπορούμε να αρωματίσουμε τα κρέατα, τα λουκάνικα, τα ψάρια, τα τυριά, τα κρασιά, τα ξερά σύκα.
Μπορούμε επίσης, να ψήσουμε ψάρι ή κρέας πάνω σε στρώμα από τα φύλλα του.
Το ανθεκτικό ξύλο της μυρτιάς χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.

Επίσης στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο του blueberry.

Διαβάστε επίσης:
ιδιότητες μύρτιλου

φυτά μύρτιλο

Οικονομικά η καλλιέργεια του μύρτιλου είναι αποδοτική με δεδομένη την υψηλή τιμή του προϊόντος:
ένα κεσεδάκι νωπών blueberries , βάρους 125 γραμμαρίων, πωλείται στη λιανική τιμή 5 ευρώ, ενώ οι χυμοί στοιχίζουν 3,30 ευρώ το μπουκάλι, η κομπόστα και η μαρμελάδα 6,30, η πάστα 7,60 και τα αποξηραμένα φύλλα (πίνονται ως ρόφημα) 1,5 ευρώ η συσκευασία.

Διαβάστε επίσης:
καλλιέργεια και φύτευση μύρτιλου

καρπός blueberry

Έχει αποδειχτεί ότι τα μύρτιλα προσαρμόζονται καλά στο ελληνικό κλίμα και έχουν καλές αποδόσεις, για αυτό αποτελούν μια νέα, εναλλακτική πρόταση για τους Έλληνες παραγωγούς.

Πατώντας το παρακάτω link μπορείτε να δείτε και άλλες:
Φωτογραφίες μύρτιλου