Βαλεριάνα-Valeriana

Η βαλεριάνα είναι ένα από τα πιο δραστικά βότανα και παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρικών προβλημάτων.

Η Βαλεριάνα η Φαρμακευτική-Valeriana officinalis είναι πολυετές βότανο με ρίζωμα που μένει ζωντανό όταν ξεραίνονται οι βλαστοί και τα φύλλα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Είναι ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες.
Ο θάμνος έχει ύψος που δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα. Τα άνθη της βαλεριάνας είναι μικρά ροζ έως λευκά σε σχηματισμό «ομπρέλας» στην κορυφή του φυτού, ενώ ο βλαστός είναι σωληνοειδής και χνουδωτός.
Η ρίζα της βαλεριάνας έχει τις κυριότερες και σημαντικότερες θεραπευτικές ιδιότητες, είναι ινώδης με έντονο άρωμα.
Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε ,δηλαδή τα φύλλα και η ρίζα , συλλέγονται το φθινόπωρο και αποξηραίνονται μακριά από το φως. Οι ανθισμένες κορυφές συλλέγονται το καλοκαίρι.
Στη Γαλλία η valeriana αποκαλείται και «γατοβότανο» από τη συνήθεια που έχουν οι γάτες να τρώνε φύλλα βαλεριάνας όταν αντιμετωπίζουν στομαχικές διαταραχές.

βαλεριάνα-γατοβότανο

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΑΣ:

Τα έλαια που περιέχει βαλεριάνα έχουν παρόμοια δράση με τις βενζοδιαζεπίνες, μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.
Για αυτό οι κύριες χρήσεις της βαλεριάνας είναι για ηρεμιστικούς (αγχολυτικούς) και υπνωτικούς λόγους.
Πολλοί μάλιστα αντικαθιστούν τα υπνωτικά χάπια με τη valeriana, οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ηρεμιστικό ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιπτώσεις υπερέντασης.

βαλεριάνα φαρμακευτική

Η βαλεριάνα συνιστάται για την υπερδιέγερση, τη νευρική υπερένταση, τις υστερικές καταστάσεις, τις νευρολογικές διαταραχές του ύπνου, την αϋπνία, την ημικρανία, τους πονοκεφάλους, την εμμηνόπαυση, τους πόνους της περιόδου (δυσμηνόρροια), τους κολικούς του εντέρου και την κολίτιδα.
Επίσης, η valeriana officinalis έχει υποτασικές ιδιότητες (μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος). Χρησιμοποιείται παράλληλα σαν αντισπασμωδικό (μετριάζει τους μυϊκούς σπασμούς).
Οι Ινδιάνοι κατανάλωναν τη Βαλεριάνα για να καταπολεμήσουν τις επιληπτικές κρίσεις και για να επουλώσουν τις πληγές. Σε συνδυασμό με την κλασική θεραπεία, η βαλεριάνα βελτιώνει την καθημερινότητα των επιληπτικών ασθενών, συνεισφέροντας στην πρόληψη των κρίσεων.
Το βότανο βαλεριάνα θεωρείται χρήσιμο και για τις περιπτώσεις υπέρτασης ,αρθρίτιδας, ρευματικών πόνων, αλλά και για κράµπες, πονόδοντο και νευρικό άσθμα.

valeriana officinalis

Για να καταπολεμήσετε την αϋπνία η βαλεριάνα πρέπει να λαμβάνεται 30-45 λεπτά πριν από τον ύπνο.
Με τη μορφή αφεψήματος ξηρής ρίζας, σε δοσολογία 1-2 γραμμαρίων ανά φλιτζάνι, προσέχοντας την υπερβολική θέρμανση γιατί είναι πολύ πτητική.
Σε άλλες περιπτώσεις αφήστε για 45 λεπτά µία χούφτα φύλλα βαλεριάνας σε δύο κούπες βραστό νερό, σκεπάζοντας καλά το σκεύος για να µην κρυώσει το αφέψημα. Πίνετε 3-4 φορές την ημέρα.

Αποφεύγετε τις μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι μεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία.
Η χρήση της πρέπει να γίνεται για µία εβδομάδα µόνο, µε διάλειμμα στη συνέχεια δύο-τριών εβδομάδων.
Στο διάστημα της «αποχής» επιτρέπεται η χαλάρωση στο μπάνιο µε αφρόλουτρο µε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο βαλεριάνας στο νερό.

Η βαλεριάνα δεν συνιστάται σε παιδιά και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σε περιπτώσεις που ακολουθείται θεραπεία με ηρεμιστικά ή άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.