Φυσαλίδα - Physalis Peruviana

Το φυτό Φυσαλίδα (Physalis Peruviana) , ανήκει στην οικογένεια των σολανοειδών (Solanaceae) και προέρχεται από την κεντρική Αμερική. Είναι πολυετές φυτό σε θερμά κλίματα, ενώ σε πιο ψυχρά καλλιεργείτε σαν εποχιακό. Σαν θάμνος μπορεί να φτάσει σε 1,2 μέτρα ύψος και ανθίζει από Ιούλιο έως Οκτώβριο. Οι καρποί αρχίζουν να ωριμάζουν από τον Ιούλιο και η καρποφορία συνεχίζεται έως τα Χριστούγεννα.

Φυσαλίδα-Φυσάλις του Περού-Physalis Peruviana

Η Φυσάλις του Περού είναι γνωστή με διάφορα ονόματα όπως Cape Gooseberry, Goldenberry, Inca Berry ή Peruvian Ground Cherry κ.α. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην νότια Κρήτη το φυτό ονομάζεται “Φραγκούλι”.

Τα φρούτα Incan Berries τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα σε πίτες, κέικ, ζελέ, κομπόστες, μαρμελάδες κ.α. Επίσης χρησιμοποιούνται σαν διακοσμητικά σε τούρτες.
Έχουν ιδιαίτερη, γλυκόξινη γεύση και πολλές βιταμίνες. Αποξηραμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο της σταφίδας.

φρούτα Incan Berries

Ο καρπός Φυσαλίδας μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 2 μήνες από την ώρα που θα το κόψουμε από το φυτό χωρίς να χαλάσει, αρκεί να μη βγάλουμε τον κάλυκα που τον περιβάλει.

καρπός Φυσαλίδας-Goldenberry

Τα Goldenberry είναι πηγή βιταμίνης P (βιοφλαβονοειδή), πηκτίνης, φώσφορου (40 mg/100 g καρπού), ασβεστίου (9 mg/100 g καρπού), σίδηρου (1 mg/100 g καρπού), ψευδάργυρου, βιταμίνης A, C, B1, B2, B6, B12. Έχει περιεκτικότητα 16% σε πρωτεΐνες και πολλές φυτικές ίνες. Energy – 53 kcal (222 kJ)

Τα 100 g Φυσάλις περιέχουν 85,40 g νερό, 0,70 g λίπος και 53 θερμίδες, ενώ προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό, γιΆ αυτό είναι εξαιρετική επιλογή σε περίπτωση δίαιτας.

Ο καρπός Φραγκούλι μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην πνευμονία και στον σακχαρώδη διαβήτη. Σε αποξηραμένη μορφή εάν χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα, μπορεί να δράσει προληπτικά ή κατασταλτικά σε γρίπη και λαρυγγίτιδα.

Η Φυσαλίδα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α (Στα 100 g περιέχονται 720 IU (14% DV) βιταμίνης Α), η οποία είναι αναγκαία για την διατήρηση υγιούς δέρματος, όρασης και για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη C (11 mg/100 g καρπού), η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή από τον οργανισμό κολλαγόνου (αυξάνει την ικανότητα επούλωσης των πληγών), για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, προσφέροντας καλή κυκλοφορία του αίματος (προστασία από ασθένειες όπως αρτηριοσκλήρωση, καθώς και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια) ,για τον καταρράκτη και για καλύτερους μηχανισμούς άμυνας.

Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β complex (Στα 100 gκαρπού περιέχονται διαφορετικές ποσότητες από Β-βιταμίνες, που περιλαμβάνουν: Θειαμίνη (0.110 mg), Ριβοφλαβίνη (0,040 mg), και Νιασίνη (2.800 mg).
Η Θειαμίνη ευθύνεται για την τήρηση της υγείας του κεντρικού νευρικού συστήματος, η Ριβοφλαβίνη βοηθά την ανάπτυξη και επισκευή των κυττάρων ,ενώ η Νιασίνη είναι αναγκαία για την αποκατάσταση των βλαβών του DNA και τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.
Ωστόσο αν και η κάθε βιταμίνη Β έχει τον δικό της ρόλο ,αυτές λειτουργούν μαζί σαν ομάδα.

Τέλος, ο καρπός Gooseberry είναι αντιοξειδωτικός, βοηθάει στην προστασία του οργανισμού από καρκίνο, από εκφύλιση της ώχρας κηλίδας ,της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της κυστικής ίνωσης.

φυτό Φυσάλις-Φυσαλίδα-Φραγκούλι